ITIUM

You are here: Projecten Case: Voetbalzaken

Voetbalzaken.nl

Voetbalzaken.nl biedt al haar 15.000 businessclubleden uit het betaald voetbal de mogelijkheid om hun bedrijf te profileren.

Voetbalzaken.nl, on-line businessplatform

De site is vergelijkbaar met populaire platforms als Hyves en LinkedIn. Gebruikers kunnen inloggen, hun profiel naar wens inrichten, contact maken met de andere businessclubleden, zakelijke gegevens met hen uitwisselen of ze uitnodigen voor een wedstrijd.

Korte time-to-market

Voetbalzaken.nl is binnen ITIUM door de afdeling Projecten in een doorlooptijd van drie maanden ontwikkeld. Een ongekend korte doorlooptijd voor een systeem van deze omvang. Uitloop was onmogelijk, het systeem moest live zijn voor het begin van het voetbalseizoen. Doorlooptijd en voortgang waren dan ook extra belangrijk in dit project.

Iteratieve projectaanpak

Het ontwikkeltraject is iteratief uitgevoerd. Het voordeel van deze aanpak, het zo vroeg als mogelijk beschikbaar stellen van delen van het systeem aan de gebruiker, heeft zich bewezen. De benodigde tijd voor communicatie, afstemming en het nemen van beslissingen is door deze aanpak aanzienlijk verkort in vergelijk met een traditionele projectaanpak.

Flexibel systeem door lagenstructuur

Het systeem is opgebouwd uit drie lagen. De lagen zijn zo onafhankelijk als mogelijk van elkaar. Hierdoor kan iedere laag afzonderlijk gewijzigd worden. Dit maakt het systeem flexibel en makkelijk aan te passen. Het systeem bestaat uit een gegevens, business logica, en userinterface laag. De userinteface laag bestaat uit twee delen, een back-end voor de content managers en een front-end voor de consumenten. Dit laatste deel stelt hoge eisen aan de grafische vormgeving en gebruikersgemak.

Presentatie losgekoppeld van inhoud

Het consumenten deel van de userinterface laag haalt gegevens op uit de database in de vorm van XML berichten. Deze XML berichten worden, op verzoek van de browser, naar de browser gestuurd. In de webbrowser worden deze XML berichten verwerkt en op de juiste manier op het scherm geplaatst. Dit wordt uitgevoerd met behulp van BackBase. De presentatie van de gegevens is hierdoor losgekoppeld van de inhoud. Grafische vormgevers zonder programmeerkennis kunnen de look-and-feel van het systeem aanpassen.

AJAX library BackBase

BackBase is een library bestaande uit javascript functies waarmee eenvoudig AJAX applicaties ontwikkeld kunnen worden. Hierdoor kunnen gebruikersinterface‘s voor browsers ontwikkeld worden op dezelfde manier en met haast dezelfde functionaliteit als interface voor traditionele desktop applicaties.
Oracle project, Netwerksite


Site : www.voetbalzaken.nl/

Quote

"Voor de technologie hebben we gekozen voor Itium. Zij hebben voor ons de gehele applicatie ontwikkeld. Deze is uniek, bijzonder goed doordacht en volledig uitgerust om al onze plannen te verwezenlijken."  - Kenneth Goudmijn, oud profvoetballer en commercieel directeur van Voetbalzaken.nl.


Uitdagingen:
 • Bouw, ontwerp en testen in 3 maanden
 • Ledenadministratie
 • Content management
 • On-line betalen
 • Management rapportages
 • Ajax frontend
Gebruikte producten en technieken
 • Oracle 10g
 • Oracle Designer
 • Oracle Application Server
 • Apex
 • BackBase (AJAX toolkit)
 • XML
 • XPATH