ITIUM

You are here: Projecten Case: Planningsysteem

Planningsysteem

Klaver Lily kweekt het hele jaar door bollen op tot lelie's. Het kunnen afleveren van de juiste aantallen lelies op het afgesproken moment, vereist de nodige planning. Voor Klaver Lily heeft Itium een webbased applicatie ontwikkeld om dit bedrijfskritische proces te ondersteunen.

logo_klaver_lily
Site : www.klaverlily.nl

Branche : Agrarisch

Producten
  • Oracle Database 9i
  • Oracle Apex
  • XML

Klaver Lily

Klaver Lily is een leliekweker in het Noorden van het land. Met 9 hectare aan kas behoort het bedrijf tot een van de grootste leliekwekers van Nederland.

Het begint bij inkoop

Aangekochte bollen worden meestal opgeslagen en bewaard in een koel- en preparatiebedrijf. Hier worden de bollen ook gekeurd. Gegevens over het aantal bollen en de kwaliteit worden door het koel- en preparatiebedrijf middels een XML interface automatisch doorgegeven aan het systeem van Klaver. Hierdoor is de grootte en kwaliteit van de voorraad bollen bekend in het systeem.

Het berekenen van een planningsvoorstel

Na het invoeren van de gewenste hoeveelheid lelies, die op een bepaalde datum afgeleverd moeten worden, komt het systeem met een planningsvoorstel. Het systeem bepaalt op basis van de voorraad het traject dat nodig is om op de gewenste datum aan de vraag te kunnen voldoen. Een bol wordt niet zomaar geplant, maar ondergaat een traject van stappen, afhankelijk van de soort en grootte van de bol. Voor het bepalen van de planning voert het systeem een aantal berekeningen uit. De berekeningen zijn gebaseerd op in de loop der jaren door Klaver opgebouwde en in het systeem ingevoerde kennis.

Direct bijsturen vanuit de kas middels PDA

Om het proces verder te ondersteunen en inzichtelijk te maken, zijn er veel overzichten en managementrapportages opgenomen in het systeem. Ook kunnen medewerkers in de kas, met behulp van een PDA, aantekeningen maken die direct opgenomen worden in het systeem. Deze aantekeningen worden gebruikt om het proces te bewaken en bij te sturen indien nodig.