ITIUM

You are here: Detachering Case: Inzetten OEM

Case: Inzetten Oracle Enterprise Manager

Om het beheer van bedrijfskritische applicaties en de daarmee samenhangende IT-componenten te professionaliseren wil men Oracle Enterprise Manager (OEM) inzetten.

Coene_1
  • Senior Oracle DBA
  • Ervaring in de ICT: 20 jaar, ervaring met Oracle: 8 jaar
  • Hobby’s: fotografie, schietvereniging

Quote
"Door het inzetten van Oracle Enterprise Manager is het database-en applicatiebeheer sterk vereenvoudigd"

Rollen
  • Analist
  • Oracle DBA

Case

Bij een gerenommeerde bank in Nederland is een van ITIUM DBA’ers ingeschakeld om onderzoek te doen naar de inzetbaarheid van Oracle Enterprise Manager (OEM) versie 10gR2. Doel is om het beheer efficiënter en overzichtelijker te maken, waardoor in de toekomst met hetzelfde aantal mensen meer systemen beheerd kunnen worden. Opdracht is om een analyse te maken van de technische en organisatorische aspecten bij de inzet van Oracle OEM.

Technische aspecten

Ten eerste de techniek. Na analyse van de applicaties, databases en infrastructuur is er een aantal parameters gedefinieerd die de toestand van de IT meten. Vervolgens zijn er voor deze parameters grenswaarden gedefinieerd. Bij overschrijden van een grenswaarde wordt er een signaal afgegeven of een actie uitgevoerd.

Organisatorische aspecten

Ten tweede vanuit organisatorisch perspectief. Vanuit Oracle Enterprise Manager kan een groot aantal verschillende taken uitgevoerd en gemanaged worden. Deze taken zijn organisatorisch echter meestal binnen verschillende afdelingen belegd. Zo kan bijvoorbeeld een Oracle DBA, als de grenswaarde voor beschikbare schijfruimte overschreden wordt, met een druk op de knop meer schijfruimte alloceren en daarmee een toekomstig probleem voor zijn. DBA werkzaamheden vallen echter onder de afdeling applicatiebeheer terwijl schijfruimte valt onder de verantwoordelijkheid van de afdeling Infrastructuur. Goede afspraken tussen de verschillende afdelingen zijn dan ook nodig om OEM in de praktijk te laten werken.